Decsi-KIss Dorka
   
Name*:
Email*:
Message:
A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező
 
 

 

KAPCSOLAT
 

RÓLUNK

Ezt a weboldalt a Free-Dimension Bt. üzemelteti. A Gyöngypláza.hu weboldalon látható termékek fotóit kizárólag a Free-Dimension Bt. írásos hozzájárulásával lehet használni. A Gyöngypláza.hu oldalon látható termékek szerzői jogai Decsi-Kiss Dorka és Decsi-Kiss Marcsi tulajdonát képezik.

Kapcsolat:

e-mail: gyongyplaza@gmail.com

+36 20 363 3526

BEMUTATKOZÁSOK:

Decsi-Kiss Jánosné, Csorba Mária bemutatkozás:

Tolna megyében élő gyöngyfűző népi iparművész vagyok.
1970-ben kerültem Sárközbe egy olyan családba, ahol mindig nagy szeretettel és természetességgel fordultak a népművészet felé, hiszen mindennapi életük része volt. Először a népdalok, táncok ragadtak meg, hiszen Zalaegerszegen, a Liszt Ferenc Zenei Általános Iskolában ilyen alapokat kaptam országosan is elismert népdalgyűjtő iskolaigazgatómtól, Vajda Józseftől. Decsen később a viselet, a szőttesek, hímzések voltak rám nagy hatással.
A gyöngyfűzés mellett véletlenül kötöttem ki, miután az első egyszerűbb mintákat a lányomtól megtanultam, aki néhai, és általunk igen szeretett Berekai és Oláh Éva nénihez járt gyöngyfűzést tanulni.

1992-ben a férjemmel közösen nyári ifjúsági alkotótelepet indítottunk Szálkán, ahol a szakmai programok mellett önként vállalt feladatunkká tettük a környék népi kismesterségeinek megismertetését, és azok alapjainak tanítását. 1993. óta a gyöngyfűző foglalkozásokat én vezetem, ami arra is ösztönzött, hogy saját tudásomat gyarapítsam, gyűjtsem a még fellelhető mintákat. Erre a munkára 1995-ben beadtam egy pályázatot a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítványhoz, amelyet elfogadtak és egy kisebb pénzösszeggel támogattak.

1997-98-ban a Magyar Művelődési Intézet és a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Ház közös szervezésében meghirdetett népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamot végeztem el, amelynek zárásaként szakdolgozatot írtam a sárközi gyöngygallérokról. Dr. Tarján Gábor néprajzkutató véleménye a szakdolgozatról: "Rendkívül értékes dolgozat. Nagyon jó irodalmi feldolgozás és felettébb értékes saját gyűjtés. Kiváló a képanyag! Érdemes a publikálásra!"
1997-ig nem éreztem elég bátorságot magamban ahhoz, hogy munkáimat a zsűri elé vigyem. Az 1996-ban újjászerveződött Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és titkára biztatására ez év őszén zsűriztettem először a munkáimat a Népi Iparművészeti Tanács zsűrijével. Azóta minden évben kérem irányításukat és szakmai véleményüket.

1996. óta tagja vagyok a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek, 1999-ben az ellenőrző bizottság elnökének, majd 2000-ben az egyesület titkárának választottak. Az egyesületi tagság óta veszek részt megyei és más népművészeti kiállításokon, pályázatokon.

1999. Az Élő Népművészet megyei pályázaton munkáimmal első díjat nyertem, az országos kiállításon négy munkám szerepelt. 2000-ben a zsűrizéseken kapott "A" és "B" kategóriás alkotásoknak, valamint az országos pályázatokon való szereplések eredményeként népi iparművész címet szereztem. Az Iparművészeti Múzeumban rendezett Kézműves remekek pályázaton ítélték díjazásra méltónak a munkáimat. VI. Népi Mesterségek Művészete pályázat Kecskemét III.díjat kaptam. Megkaptam a népi iparművész címet.2001-ben Kézművesség az ezredfordulón pályázat díjazottja voltam. Csurgón Oláh Mártával közös kiállítást rendeztünk.

2001 óta az egyesületem keretein belül országos gyöngyfűző táborokat szervezek minden évben, ahol a sárközi gyöngygallér fűzését tanítjuk meg azoknak a felnőtt érdeklődőknek, akik fontosnak tartják a hagyományos magyar technikák elsajátítását.

2002-ben Magyar Kézművesség 2002. pályázat díjazottja. Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja
. 2002 óta háromévente ugyancsak az egyesületen keresztül hirdetjük meg a szekszárdi Duna Menti Folklór Fesztiválhoz kapcsolódóan az Országos Népi Ékszer Pályázatot, ahol a gyöngy mellett megjelennek a fa-, a csont-, a szaru-, a bőr-, az ötvös ékszerek, stb. is.

2003-ban az Iparművészeti Múzeumban rendezett Kézműves remekek pályázaton munkáim kiállításra kerültek. VII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázaton megosztott II. díjat kaptam 2004-ben a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Hagyományok Háza felhívása alapján az országban dolgozó gyöngyfűzők javaslatára előbb a "Minden Más" (gyöngy, lószőr, ötvös, tojásos, mézeskalácsos) szakmai bizottság, majd a 2007 évi szétválást követően a Népi Ékszer Szakmai Bizottság tagja lettem. ...Megtekintem.

2004. novemberétől a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya felkérésére az ékszer szakág bíráló bizottságának is tagja vagyok. 2004-ben a Magyar Kézművesség 2004. pályázat díjazottja voltam. "Mesterségem, te gyönyörű..." címmel közös kiállítást rendeztünk a Nemzeti Tankönyvkiadó galériájában Szalai Zsuzsa ruhakészítő és Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművésszel.
2005-ben "Mesterségem, te gyönyörű..." címmel közös kiállítást rendeztünk a Révkomáromi Limes galériában Szalai Zsuzsa ruhakészítő és Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművésszel. A Magyar Kézművesség 2005. pályázat díjazottja voltam.
2006-ban "Mesterségem, te gyönyörű..." címmel közös kiállítást rendeztünk a Tamási Galériában Szalai Zsuzsa ruhakészítő és Kerti Eszter ékszerkészítő népi iparművésszel. Magyar Kézművesség 2006. pályázaton a munkáim kiállításra kerültek. A VIII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázaton munkáim kiállításra kerültek.
2007-ben A Magyar Kézművesség 2007. pályázaton Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Népművészetért Szakalapítvány különdíját kaptam.
2008-ban A Magyar Kézművesség 2008. pályázaton a Miniszterelnöki Hivatal Alkotói díját kaptam.
2009-ben A Magyar Kézművesség 2009. pályázaton A Magyar Kézművességért Alapítvány pénzdíját és ajándékcsomagját, illetve a Kossuth Könyvkiadó könyvajándékát kaptam.
2010-ben A Magyar Kézművesség 2010. pályázaton a Tolna Megyei Önkormányzat díját kaptam.
2010. augusztus 21-én a Budai Várban Király Zsiga-díjat kaptam.

Decsi-Kiss Dorka - Beluga Beads bemutatkozás

Hobbiként gyöngyékszereket készítek. Eleinte barátaimnak készítettem esküvői ékszereket, aztán magamnak hétköznapi dolgokat. De ha a munkahelyemre ékszerben mentem be, valamelyik kolléganőm biztos elszedte tőlem, s ékszer nélkül tértem haza. Ez adta az ötletet, hogy szélesebb nyilvánosság előtt is megmutassam magam.
Amikor nem gyöngyözök, akkor kislányommal, Sárival foglalatoskodom.:)

Hogyan jött az ötlet, hogy gyöngyöt fűzzek? A nevemben szerepel a szülőfalum, Decs neve. Decs a Sárköz fővárosa, ahol nagy hagyománya van a gyöngyfűzésnek. Kilencéves koromban kezdtem el gyöngyfűzést tanulni Oláh Éva néninél (Berekai Éva néni lányánál). Egy-egy ilyen "óra" után otthon mindig megmutattam anyukámnak is, amit tanultunk, ő pedig mindent megtanult tőlem, aztán továbbfejlesztette magát, kutatott, gyűjtött, szakdolgozatot írt a gyöngyökből. Most Király Zsiga-díjas gyöngyfűző népi iparművész...

Én persze kamaszkoromban abbahagytam, mert minden más érdekesebbnek tűnt, de néhány évvel ezelőtt, egy barátnőm megkért, hogy készítsek neki az esküvőjére menyasszonyi és menyecske-nyakláncot. Akkor újra beleszerettem a gyöngyökbe.:)

Eleinte az anyukámtól tanult népi mintákat próbáltam meg modern színekkel elkészíteni, de aztán rájöttem, hogy sokkal jobban érdekelnek a peyote- és herringbone-technikával japán gyöngyökből készülő ékszerek, így most már inkább ezeket készítem. Persze ha kéri valaki, örömmel elkészítek mást is. Nemrégiben elkezdtem Swarovski kristályokat is használni.

A gyöngyfűzésen belül majdnem mindent kipróbáltam, de a kedvencem a peyote és a herringbone. Tűvel és cérnával készítem az ékszereket, a damilos dolgok nem érdekelnek.

Tulajdonképpen a gyöngyfűzés olyan, mint a varrás, csak nem anyagot anyaghoz, hanem gyöngyöt gyöngyhöz varr az ember lánya.:)

Vannak, akik arra esküsznek, hogy mintáról elkészítenek valamit. Nekem ez nem megy. Persze az is lehet, hogy azért, mert olyan sok gyöngy, meg kellék van az asztalomon, hogy a minta papírja már nem férne el...:) De egyszerűen sosem szerettem, ha megmondják, mit hogyan kell megcsinálni.:)

Az első herringbone karkötőmet pl. egy gyöngyfűző lánytól vettem, mert meg akartam tanulni. Addig néztem, amíg rá nem jöttem, hogyan kell megcsinálni. Akkor persze anyukám átküldte annak a hullámos változatát emailen, hogy na, akkor ezt is meg tudod. És meg tudtam... :)

Ezt a weboldalt párom, Adonyi Gábor (www.free-dimension.hu) készítette nekem, a fotókat is ő készíti, nagyon sokat segít.

Gyöngypláza

e-mail: gyongyplaza@gmail.com

+36 20 363 3526

MIYUKI GYÖNGY

Hatvan évvel ezelőtt, mikor Seiichi Katsuoka először találkozott üveggyöngyökkel, lenyűgözte őt azok ragyogása és szépsége, így 1949-ben úgy döntött, életét az üveggyöngykészítés mesterségének kitanulásának áldozza. Seiichi gyönyörű, minőségi üveg kásagyöngyök iránti szenvedélyét örökölte fia, Hiroshi, aki a szenvedélyt innovációval párosítva elkezdte az új gyöngytípusok megalkotását. Munkája eredményeképpen létrejött a MIYUKI vállalat, amely Japán első sikeres gyöngy-gyára. Azóta a MIYUKI folytatja Hiroshi innovatív elképzeléseit, több új és csodálatos gyöngyöt alkottak, pl. a Delica, Drop és Twisted, hogy csak néhányat említsünk. Elhivatottan fejlesztik a vonzó és gyönyörű gyöngyöket. A MIYUKI üveggyöngyök világszínvonalúak minőségük, ragyogásuk, és egyforma alakjuk miatt. Divattervezők, művészek és gyöngykedvelők egyaránt keresik.
(forrás: http://www.miyuki-beads.co.jp/english/seed/index.html)

GYÖNGYPLÁZA HÍREK

A Gyöngypláza elindításával az volt a célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az egyedi, kézzel készült, mégis minőségi gyöngyékszereket. Az egyedi ékszer remek ajándék idős hölgynek, középkorú asszonynak, fiatal lánynak, kislányoknak egyaránt, hiszen mindenki szereti az exkluzív megjelenést.

Tetszenek az ékszerek?
Ajánlanád valakinek ezt az oldalt?
Írd be az email-címét:
Írd be ezt a szót: